Quinoa (merlík čilský) je jednoletá bylina pocházející z Jižní Ameriky, kde byla z jednou základních potravin Inků. Její semena se tradičně používala jako obilnina, a proto ji řadíme mezi pseudoobilniny. Po celém světě najdeme zhruba 120 druhů rostlin a přes 1800 odrůd quinoy.
Kolonizací Evropanů přišel úpadek quinoy a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami, dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se znovu navrací do původních oblastí, nyní se aktivně pěstuje v hornatých oblastech And v Jižní Americe, tj. v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. První větší pokusy o její pěstování, v rámci zdravé výživy, se rozběhly v USA a od roku 1982 také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje již přes 100 let v botanických zahradách jako okrasná rostlina a v poslední době i pokusně na polích.
Quinoa existuje ve třech základních druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť, podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa s oříškovou příchutí je křupavější. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
Quinoa je tzv. kompletní bílkovina a je ceněna hlavně díky své vysoké nutriční hodnotě. OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin. Quinoa zaujímá jedno z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin a potravin s obsahem vlákniny.
Mouka neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
Nižší obsah sodíku naopak předčí vyšší obsah vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku. Tyto minerály jsou zde zastoupeny v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene a kukuřice. Glykemický index této nepravé obiloviny je roven 35, quinoa je tedy vhodná pro dietu diabetickou, redukční a díky absence lepku pak také při léčbě celiakie.
Quinou můžeme koupit v podobě semínek, vloček nebo mouky.
Vločky mohou být použity klasicky k pečení nebo jako posyp pro smažené ryby nebo kuře. Jako zdravou alternativu mléka bez lepku a laktózy je můžeme přidávat i do nachlazeného ovocného nápoje smoothies nebo do mléčných koktejlů miklshakes a tím tak zvýšit nutriční hodnotu nápojů.
Mouka, která neobsahuje lepek, se používá k pečení a podobá se jiným druhům mouky. Lze ji např. použít k zahuštění polévek, do bramboráků, popřípadě ji namíchat s jiným druhem mouky, maximálně však do výše 10%.
Celozrnná quinoa se v naší republice nejčastěji využívá jako alternativní příloha místo rýže, brambor nebo kuskusu. Výborně chutná i ve formě kroket. Skvěle se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů, či jako zavářka do polévky. Dá se krásně zkombinovat se sušeným ovocem a vyrobit tak zdravou a sladkou alternativu svačinky.
Čerstvé listy, které u nás zřejmě neseženeme, se hodí na přípravu různých salátů, nebo je lze upravit vařením. Starší listy můžete používat smažené nebo dušené.
Quinou bychom měli zařadit do našeho zdravého jídelníčku, neboť:
… NASA zařadila quinou jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů?
… v České republice bylo poprvé vyrobeno experimentální pivo s quinoou, které bylo uvařeno na zakázku při příležitosti bolivijského večera?
Quinoa (merlík čilský) je jednoletá bylina pocházející z Jižní Ameriky, kde byla z jednou základních potravin Inků. Její semena se tradičně používala jako obilnina, a proto ji řadíme mezi pseudoobilniny. Po celém světě najdeme zhruba 120 druhů rostlin a přes 1800 odrůd quinoy.
Kolonizací Evropanů přišel úpadek quinoy a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami, dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se znovu navrací do původních oblastí, nyní se aktivně pěstuje v hornatých oblastech And v Jižní Americe, tj. v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. První větší pokusy o její pěstování, v rámci zdravé výživy, se rozběhly v USA a od roku 1982 také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje již přes 100 let v botanických zahradách jako okrasná rostlina a v poslední době i pokusně na polích.
Quinoa existuje ve třech základních druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť, podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa s oříškovou příchutí je křupavější. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
Quinoa je tzv. kompletní bílkovina a je ceněna hlavně díky své vysoké nutriční hodnotě. OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin. Quinoa zaujímá jedno z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin a potravin s obsahem vlákniny.
Mouka neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
Nižší obsah sodíku naopak předčí vyšší obsah vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku. Tyto minerály jsou zde zastoupeny v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene a kukuřice. Glykemický index této nepravé obiloviny je roven 35, quinoa je tedy vhodná pro dietu diabetickou, redukční a díky absence lepku pak také při léčbě celiakie.
Quinou můžeme koupit v podobě semínek, vloček nebo mouky.
Vločky mohou být použity klasicky k pečení nebo jako posyp pro smažené ryby nebo kuře. Jako zdravou alternativu mléka bez lepku a laktózy je můžeme přidávat i do nachlazeného ovocného nápoje smoothies nebo do mléčných koktejlů miklshakes a tím tak zvýšit nutriční hodnotu nápojů.
Mouka, která neobsahuje lepek, se používá k pečení a podobá se jiným druhům mouky. Lze ji např. použít k zahuštění polévek, do bramboráků, popřípadě ji namíchat s jiným druhem mouky, maximálně však do výše 10%.
Celozrnná quinoa se v naší republice nejčastěji využívá jako alternativní příloha místo rýže, brambor nebo kuskusu. Výborně chutná i ve formě kroket. Skvěle se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů, či jako zavářka do polévky. Dá se krásně zkombinovat se sušeným ovocem a vyrobit tak zdravou a sladkou alternativu svačinky.
Čerstvé listy, které u nás zřejmě neseženeme, se hodí na přípravu různých salátů, nebo je lze upravit vařením. Starší listy můžete používat smažené nebo dušené.
Quinou bychom měli zařadit do našeho zdravého jídelníčku, neboť:
… NASA zařadila quinou jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů?
… v České republice bylo poprvé vyrobeno experimentální pivo s quinoou, které bylo uvařeno na zakázku při příležitosti bolivijského večera?
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz