Kakao versus karob

Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?

Ze semen kakaovníku (Theobroma) se vyrábí prastará pochutina kakao. Semena z bobulí se fermentují, pak za stálého míchání suší. Následně se melou na kakaovou hmotu, ze které se lisováním oddělí kakaové máslo a kakaový prášek.

Nejstarší dochované zmínky o kakau pocházejí z dnešního Mexika. Již před 3. tisíci lety na území dnešního Yucatanu si z kakaových bobů připravovali hořkou čokoládu Olmékové. V 16. století bylo kakao přivezeno do Evropy a stalo se velmi oblíbeným nápojem.

Karobový prášek je získáván z lusků stálezelené dřeviny rohovníku (Ceratonia Siliqua) rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb nebo rohovník. O karobu se dovídáme již z období starověkého Řecka a Egypta, kdy byl považován za dobrý zdroj jídla.

Kakao se vyznačuje obsahem spousty minerálních látek. Je bohatým zdrojem antioxidantů hořčíku, železa, zinku, hořčíku a vitamínu C. Bohužel po vaření se vlastnosti těchto látek z větší míry vytrácí, a proto je nejlepší konzumovat kakao v jeho přírodní nepražené formě. Významnou látkou je alkaloid theobromin, který nachází také v guaraně, zeleném čaji, cesmíně paraguajské, kávě nebo kolových oříšcích.

Z nutričního hlediska karob obsahuje především vitamíny skupiny B, minerální látky draslík, hořčík, vápník a stopové prvky železa, manganu, chromu, niklu a mědi. Vlákniny pektin a lignin pomáhají při trávení a vylučování.

Z hlediska obsahu tuků a cukrů je kakao mnohem tučnější než karob (23 % tuku u kakaa oproti 7 % tuku u karobu) a kakao je skoro 10 x méně „sladké“ než karob (kakao 5 % cukru, karob až 48 % cukru). Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší než u kakaa. Navíc karob neobsahuje žádné stimulační látky jako např. kofein a teobromin, které jsou zastoupeny v kakau. Theobromin patří do skupiny analeptik, které mají výrazné stimulační účinky. Kakao tedy povzbudí, pomůže při kašli a má i afrodiziakální účinky.

V kuchyni lze karobem nahradit kakao, čokoládu, v některých případech i kávu. Karobový prášek se chutí podobá kakau tak, že jej v pečivu a cukroví téměř nepoznáte. Karob se prodává ve zdravých výživách ve formě prášku, najdeme ho i formě sirupu, ale i v čokoládách, polevách a obalovaných oříškách (např. karobela jako alternativa ke klasické nutelle z oříšků a čokolády). Namleté lusky karobu zbavené pecek se přidávají do mouk jiných plodin.

Karob i kakao se používají při pečení koláčů, muffinů či cukroví. Skvěle se hodí jako poleva na ovoce, jogurty, na pudinky, do mléka i vody. Karob se používá místo kakaa či čokolády nebo dokonce místo mouky zejména tam, kde strávníci trpí alergií na kakao.

Pokud používáte v kuchyni kakao, věřte, že tato pochutina:

  • pomáhá zabránit oxidaci LDL cholesterolu, tj. špatného cholesterolu volnými radikály a má protizánětlivý účinek.
  • obsahuje velké množství flavonoidů, které se nacházejí i v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech, kakau, v luštěninách, a jiné). Jedná vlastně o antioxidanty, které naše tělo potřebuje.
  • se používá při onemocnění dýchacích cest na podporu vykašlávání hlenu.
  • snižuje vysoký krevní tlak účinněji, než zelený či černý čaj. 

Ve vašem jídelníčku by ale neměl chybět ani karob, protože:

  • neobsahuje kofein.
  • je bohatým zdrojem vlákniny, která spolu s vysokým obsahem ligninu a polyfenolů váže nadbytečné žaludeční kyseliny sloužící k lepšímu trávení, k napravení žaludečních problémů a při průjmových onemocněních.
  • velmi účinně reguluje hladinu krevního cukru.
  • se uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin určených pro nemocné celiakií.
  • pro svůj vysoký obsah vápníku se užívá jako doplněk stravy při osteoporóze.

Věděli jste, že …

kakaovník je jinak nazýván Theobroma Cacao, což znamená potrava bohů?

semena karobu dostala v arabštině jméno „kharrub“, v řečtině „kerátion“, z čehož vznikl i český název karát?

v pozdním římském období vážila mince z ryzího zlata známá jako solidus stejně jako 24 semen karobu, a tak se stal karob prvotním měřítkem ryzosti zlata (24 karátů)?

Kakao versus karob

Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?

Ze semen kakaovníku (Theobroma) se vyrábí prastará pochutina kakao. Semena z bobulí se fermentují, pak za stálého míchání suší. Následně se melou na kakaovou hmotu, ze které se lisováním oddělí kakaové máslo a kakaový prášek.

Nejstarší dochované zmínky o kakau pocházejí z dnešního Mexika. Již před 3. tisíci lety na území dnešního Yucatanu si z kakaových bobů připravovali hořkou čokoládu Olmékové. V 16. století bylo kakao přivezeno do Evropy a stalo se velmi oblíbeným nápojem.

Karobový prášek je získáván z lusků stálezelené dřeviny rohovníku (Ceratonia Siliqua) rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb nebo rohovník. O karobu se dovídáme již z období starověkého Řecka a Egypta, kdy byl považován za dobrý zdroj jídla.

Kakao se vyznačuje obsahem spousty minerálních látek. Je bohatým zdrojem antioxidantů hořčíku, železa, zinku, hořčíku a vitamínu C. Bohužel po vaření se vlastnosti těchto látek z větší míry vytrácí, a proto je nejlepší konzumovat kakao v jeho přírodní nepražené formě. Významnou látkou je alkaloid theobromin, který nachází také v guaraně, zeleném čaji, cesmíně paraguajské, kávě nebo kolových oříšcích.

Z nutričního hlediska karob obsahuje především vitamíny skupiny B, minerální látky draslík, hořčík, vápník a stopové prvky železa, manganu, chromu, niklu a mědi. Vlákniny pektin a lignin pomáhají při trávení a vylučování.

Z hlediska obsahu tuků a cukrů je kakao mnohem tučnější než karob (23 % tuku u kakaa oproti 7 % tuku u karobu) a kakao je skoro 10 x méně „sladké“ než karob (kakao 5 % cukru, karob až 48 % cukru). Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší než u kakaa. Navíc karob neobsahuje žádné stimulační látky jako např. kofein a teobromin, které jsou zastoupeny v kakau. Theobromin patří do skupiny analeptik, které mají výrazné stimulační účinky. Kakao tedy povzbudí, pomůže při kašli a má i afrodiziakální účinky.

V kuchyni lze karobem nahradit kakao, čokoládu, v některých případech i kávu. Karobový prášek se chutí podobá kakau tak, že jej v pečivu a cukroví téměř nepoznáte. Karob se prodává ve zdravých výživách ve formě prášku, najdeme ho i formě sirupu, ale i v čokoládách, polevách a obalovaných oříškách (např. karobela jako alternativa ke klasické nutelle z oříšků a čokolády). Namleté lusky karobu zbavené pecek se přidávají do mouk jiných plodin.

Karob i kakao se používají při pečení koláčů, muffinů či cukroví. Skvěle se hodí jako poleva na ovoce, jogurty, na pudinky, do mléka i vody. Karob se používá místo kakaa či čokolády nebo dokonce místo mouky zejména tam, kde strávníci trpí alergií na kakao.

Pokud používáte v kuchyni kakao, věřte, že tato pochutina:

  • pomáhá zabránit oxidaci LDL cholesterolu, tj. špatného cholesterolu volnými radikály a má protizánětlivý účinek.
  • obsahuje velké množství flavonoidů, které se nacházejí i v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech, kakau, v luštěninách, a jiné). Jedná vlastně o antioxidanty, které naše tělo potřebuje.
  • se používá při onemocnění dýchacích cest na podporu vykašlávání hlenu.
  • snižuje vysoký krevní tlak účinněji, než zelený či černý čaj. 

Ve vašem jídelníčku by ale neměl chybět ani karob, protože:

  • neobsahuje kofein.
  • je bohatým zdrojem vlákniny, která spolu s vysokým obsahem ligninu a polyfenolů váže nadbytečné žaludeční kyseliny sloužící k lepšímu trávení, k napravení žaludečních problémů a při průjmových onemocněních.
  • velmi účinně reguluje hladinu krevního cukru.
  • se uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin určených pro nemocné celiakií.
  • pro svůj vysoký obsah vápníku se užívá jako doplněk stravy při osteoporóze.

Věděli jste, že …

kakaovník je jinak nazýván Theobroma Cacao, což znamená potrava bohů?

semena karobu dostala v arabštině jméno „kharrub“, v řečtině „kerátion“, z čehož vznikl i český název karát?

v pozdním římském období vážila mince z ryzího zlata známá jako solidus stejně jako 24 semen karobu, a tak se stal karob prvotním měřítkem ryzosti zlata (24 karátů)?