Jednoletá rostlina amarant neboli laskavec (Amaranthus sp.) zahrnuje více než 60 druhů, je označována za pseudoobilninu (zrníčka se stejně jako u obilovin využívají k výrobě mouky). Amarant byl původně pěstován Aztéky a Inky ve Střední Americe již před třemi tisíci lety.
Laskavec se řadí do skupiny rostlin s C4 cyklem, které mají velkou rychlost fotosyntézy, ekonomičtěji využívají světelnou energii při fixaci CO2, mají sníženou fotorespiraci a dosahují vysoké hodnoty fotosyntetické produkce, tedy i tvorby biomasy.
Největšími producenty amarantu jsou dnes Čína, Mexiko a Střední Amerika.
Amarant má větší obsah proteinů než všechny obiloviny. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami. Vyšší obsah železa než amarant má z obilovin už jenom merlík chilský.
Semena amarantu obsahují až 85% ze všech nutričně definovaných minerálních makroelementů (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, síra) a 50% mikroelementů (zinek, měď, mangan, železo). Ze stopových prvků byl prokázán křemík a nikl. Amarantová zrna obsahují řadu vitamínů. V zrnech jsou vitamíny koncentrovány hlavně v klíčku, nutričně je zde významný ve srovnání s ostatními cereáliemi vyšší obsah vitamínů B2 a niacinu, méně je vitamínu B1 a vitamínu C (3 až 4 mg/100 g). Nutričně významný je i obsah vitamínů E (alfa-tokoferol) a tokotrienol. Zvláštní nutriční význam má přítomnost antioxidačních vitamínů v semenech (vitamín E).
Amarantová zrna obsahují řadu vitamínů. V zrnech jsou vitamíny koncentrovány hlavně v klíčku, nutričně je zde významný ve srovnání s ostatními cereáliemi vyšší obsah vitamínů B2 a niacinu, méně je vitamínu B1 a vitamínu C (3 až 4 mg/100 g).
Ze semen se lisuje vysoce kvalitní léčivý olej, který je nejbohatším rostlinným zdrojem vzácného squalenu. Tato látka významně podporuje imunitní systém a regenerační schopnosti organismu při stresech. Je silným antioxidantem působícím vnitřně i navenek, podporuje tvorbu užitečného cholesterolu HDL a dodává buňkám potřebnou energii. Preventivní doporučená dávka squalenu na den je cca 50 mg. Při 20% podílu odtučněné amarantové mouky v našich výrobcích obsahuje 100 g výrobku 10 mg squalenu, tedy přibližně 1/5 doporučené denní dávky.
Mouka ze semen je základem mnoha potravin s dietními vlastnostmi pro děti, nemocné, alergiky i celiatiky. Mouka z amarantu se běžně používá na pečení a je skvělou součástí nebo náhražkou mouky v moučných jídlech, ať už jde o klasické pečivo, nebo sladké pečené pochutiny.
Amarant se hodí i k zahušťování polévky.
Semínka se dají opékat či dusit a budou chutnat lépe, když je uvaříme v tekutinách výrazné chuti, např. v rajčatové šťávě. V kuchyni se dají nejlépe využít pro přípravu různých rizot a slouží tak jako alternativa rýže, kuskusu nebo bulguru.
Mladé listy se mohou připravit jako špenát nebo ingredience do salátů. Sušené listy jsou vhodné pro přípravu bylinkového čaje.
Amarant bezpochyby patří do našeho jídelníčku, neboť
… amarant pěstovali již staří Mayové, Inkové a Aztékové, pro něž byl posvátnou plodinou, a dostal označení „zlato Inků“ či „nesmrtelná“?
Jednoletá rostlina amarant neboli laskavec (Amaranthus sp.) zahrnuje více než 60 druhů, je označována za pseudoobilninu (zrníčka se stejně jako u obilovin využívají k výrobě mouky). Amarant byl původně pěstován Aztéky a Inky ve Střední Americe již před třemi tisíci lety.
Laskavec se řadí do skupiny rostlin s C4 cyklem, které mají velkou rychlost fotosyntézy, ekonomičtěji využívají světelnou energii při fixaci CO2, mají sníženou fotorespiraci a dosahují vysoké hodnoty fotosyntetické produkce, tedy i tvorby biomasy.
Největšími producenty amarantu jsou dnes Čína, Mexiko a Střední Amerika.
Amarant má větší obsah proteinů než všechny obiloviny. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami. Vyšší obsah železa než amarant má z obilovin už jenom merlík chilský.
Semena amarantu obsahují až 85% ze všech nutričně definovaných minerálních makroelementů (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, síra) a 50% mikroelementů (zinek, měď, mangan, železo). Ze stopových prvků byl prokázán křemík a nikl. Amarantová zrna obsahují řadu vitamínů. V zrnech jsou vitamíny koncentrovány hlavně v klíčku, nutričně je zde významný ve srovnání s ostatními cereáliemi vyšší obsah vitamínů B2 a niacinu, méně je vitamínu B1 a vitamínu C (3 až 4 mg/100 g). Nutričně významný je i obsah vitamínů E (alfa-tokoferol) a tokotrienol. Zvláštní nutriční význam má přítomnost antioxidačních vitamínů v semenech (vitamín E).
Amarantová zrna obsahují řadu vitamínů. V zrnech jsou vitamíny koncentrovány hlavně v klíčku, nutričně je zde významný ve srovnání s ostatními cereáliemi vyšší obsah vitamínů B2 a niacinu, méně je vitamínu B1 a vitamínu C (3 až 4 mg/100 g).
Ze semen se lisuje vysoce kvalitní léčivý olej, který je nejbohatším rostlinným zdrojem vzácného squalenu. Tato látka významně podporuje imunitní systém a regenerační schopnosti organismu při stresech. Je silným antioxidantem působícím vnitřně i navenek, podporuje tvorbu užitečného cholesterolu HDL a dodává buňkám potřebnou energii. Preventivní doporučená dávka squalenu na den je cca 50 mg. Při 20% podílu odtučněné amarantové mouky v našich výrobcích obsahuje 100 g výrobku 10 mg squalenu, tedy přibližně 1/5 doporučené denní dávky.
Mouka ze semen je základem mnoha potravin s dietními vlastnostmi pro děti, nemocné, alergiky i celiatiky. Mouka z amarantu se běžně používá na pečení a je skvělou součástí nebo náhražkou mouky v moučných jídlech, ať už jde o klasické pečivo, nebo sladké pečené pochutiny.
Amarant se hodí i k zahušťování polévky.
Semínka se dají opékat či dusit a budou chutnat lépe, když je uvaříme v tekutinách výrazné chuti, např. v rajčatové šťávě. V kuchyni se dají nejlépe využít pro přípravu různých rizot a slouží tak jako alternativa rýže, kuskusu nebo bulguru.
Mladé listy se mohou připravit jako špenát nebo ingredience do salátů. Sušené listy jsou vhodné pro přípravu bylinkového čaje.
Amarant bezpochyby patří do našeho jídelníčku, neboť
… amarant pěstovali již staří Mayové, Inkové a Aztékové, pro něž byl posvátnou plodinou, a dostal označení „zlato Inků“ či „nesmrtelná“?
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz