Domácí kari koření

Kari koření se používá nejvíce v indické kuchyni, ale pro svoji oblibu se rozšířilo po celém světě. Používá se na všechny druhy masa, nejvíce na kuřecí a vepřové. Přidává se do smetanových omáček, dušené zeleniny, rýže, na ryby a do některých polévek. Může se použít i na dekorování čerstvých sýrů.

Ingredience:

  • 2 lžíce římského kmínu
  • 2 lžíce lusků kardamomu
  • 2 lžíce celých semínek koriandru
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce celých semínek pískavice řecké seno
  • 25 g mleté kurkumy
  • 1 lžička kajenského pepře
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky červených chilli vloček
  • 1 polévková lžíce vloček dulse nebo jiné mořské řasy

Postup:

Koření, které není mleté, pomeleme v mlýnku na kávu na jemný prášek. Poté všechno koření smícháme dohromady. Uchováváme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.