Polévka z husích drůbků

Správná hospodyňka nevyhodí žádné zbytky – zvláště jde-li o zbytky po chutné nedělní husičce, ze kterých lze připravit jednoduchá a levná polévka.

Ingredience:

  • 200 g husích drůbků (srdíčko, žaludek, krk, vnější části křídel)
  • 1 mrkev
  • 5 malých pórků
  • 4 malé cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 žloutky
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 1,5 l vody
  • Sůl
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • Zelená petržel

Postup:

Husí droby dáme do hrnce, zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme omytou mrkev, zelenou část pórků, řapíkatý celer, pepř, nové koření a osolíme. Vaříme asi hodinu bez poklice při velmi mírném varu. Mezitím očistíme a nakrájíme na kostky cibuli. Bílé části pórku nakrájíme na kolečka a petrželovou nať nakrájíme nadrobno. V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, pórek a petrželovou nať a pomalu dusíme doměkka. Nesmí nám zhnědnout. Jakmile cibule a pórek změknou, přecedíme k nim vývar. Drůbky nakrájíme na malé kousky a přidáme k vývaru. V misce rozkvedláme smetanu se žloutky a pomalu vlijeme do vývaru. Ihned odstavíme, aby se smetana a žloutky nesrazily.