Nevařený chřest s rukolovým rizotem

Chřest je lahodná zelenina neodmyslitelně spojená s jarem. Je dobrým zdrojem vlákniny i vitamínů. Rizoto s chřestem vám tak po zimě dodá novou energii.

Ingredience:

  • 150 g šalotky
  • 3 menší stroužky česneku
  • 12 polévkových lžic olivového oleje
  • 250 g rýže na rizoto
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • Sůl
  • Pepř bílý
  • 500 g bílého chřestu
  • 500 g zeleného chřestu
  • 50 g rukoly
  • 75 ml smetany
  • 60 g parmezánu

Postup:

Šalotku a česnek očistíme, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V kastrolu obojí podusíme na polovině olivového oleje při mírné teplotě. K česneku a šalotce přidáme rýži a krátce podusíme. Poté přilejeme víno a necháme lehce odpařit. Pak k rýži přilijeme část vývaru, osolíme, opepříme a necháme rýži za občasného míchání lehce vařit. Jakmile se vývar částečně odpaří, opět dolejeme a tento postup opakujeme, dokud není rýže “al dente“

Mezitím si oloupeme bílý chřest od hlavičky dolů, zelený chřest od spodní třetiny dolů a odřízneme asi 1 cm spodku. Chřest nakrájíme šikmo na asi 5 cm kousky. Rukolu omyjeme a listy zbavíme stopky.

Bílý chřest, 12 – 15 minut před tím než je hotové rizoto, orestujeme ve zbylém oleji na širší pánvi při mírné teplotě, než začne hnědnout. Zelený chřest přidáme po 5 minutách, dochutíme solí a pepřem. Smetanu vyšleháme do tuha. Krátce před tím než budeme servírovat, opatrně vmícháme rukolu a smetanu (pod rizoto nebo rizoto lehce promícháme). Na rizoto rozdělíme orestovaný chřest a posypeme parmezánem.