Španělský ptáček je oblíbeným jídlem v české kuchyni a jeho chuť si získává srdce lidí po celém světě. Tento klasický hlavní chod se obvykle připravuje z hovězího masa.
Navzdory jménu recept nepochází ze Španělska. Je to dušený závitek z roštěnky v omáčce, naplněný anglickou slaninou, sterilovanou okurkou, v našem případě chorizem, vajíčkem a podobající se ptáčku. My jej oproti klasické rýži, nebo knedlíkům budeme podávat s restovanými grenaille brambůrkami.
4 porce
Ingredience:
Postup:
Maso naklepeme přes fólii na tenké plátky, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí a poklademe plátky slaniny.
Cibulky rozdělíme na zelenou a bílou část. Bílou část nakrájíme od kořene nahoru na nudličky. Okurek a klobásu nakrájíme na plátky, vejce rozkvedláme v misce s trochou lístků tymiánu, nesolíme. Z takto rozkvedlaných vajec připravíme dvě omelety a po půlkách je položíme na slaninu. Doprostřed omelety položíme napříč jarní cibulku, okurek a klobásu a opatrně smotáme do rolky.
Takto připravené maso zabalíme do alobalu potřeného olivovým olejem a pečeme nepřikryté asi 25 minut na 160°C. Poté maso vyjmeme, vybalíme z alobalu a krátce orestujeme na pánvi na olivovém oleji.
Šťávu z alobalu přilijeme do hrnce k vývaru, zredukujeme, odstavíme z plotny a za stálého míchání zahustíme vychlazeným máslem.
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce do měkka v osolené vodě se svazkem tymiánu. Po uvaření je vyndáme z hrnce, rozpůlíme a opečeme na másle dozlatova. Přidáme nakrájenou zelenou část jarní cibulky a nakrájenou anglickou slaninu. Ještě krátce orestujeme a můžeme servírovat.
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz