Mrkvové lívanečky

Zdravější a vláčnější lívance, než tyto mrkvové, jen těžko najdete.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g mrkve
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • Špetka soli
  • Sádlo na vymaštění lívanečníků
  • Máslo na potírání lívanců
  • Cukr se skořicí na obalení

Postup:

Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme. Mléko přihřejeme, dáme do mísy, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme cukr a necháme vzejít kvásek. Vejce rozkvedláme, osolíme a přidáme ke kvásku. Za stálého míchání přidáváme mouku, dokud mouka neutvoří hrudky. Jako poslední přimícháme nastrouhanou mrkev. Přikryjeme suchou utěrkou a necháme v teple nakynout. Nakynuté těsto nalejeme do vymaštěného lívanečníku a smažíme po obou stranách dorůžova. Hotové lívanečky potřeme máslem a obalíme ve skořici smíchané s cukrem.