Kachní prsa ve višňové omáčce s jablkovými kroketami

Maso z kachních prsou je jedním z nejoblíbenějších, při přípravě drůbeže. A v kombinaci s višňovou omáčkou vytváří originální a nezaměnitelnou chuťovou kombinaci, která spočívá ve zjemnění intenzivní chutě kachního masa, a vytvářejí dokonalé jídlo pro opravdové gourmety. Kachní prsa s višňovou omáčkou jsou skvělou volbou na romantickou večeři nebo oslavu speciální příležitosti. Zkuste si připravit toto lahodné jídlo, a přichystejte si nevšední chuťový zážitek.

4 porce

Doba přípravy 45 minut

Ingredience:

  • 4 ks 200 g kachních prsíček bez kosti s kůží
  • 60 g másla
  • Sůl
  • 50 ml třešňové pálenky
  • 50 g sušených třešní nebo višní
  • 4 polévkové lžíce třešňové marmelády
  • 1 čajová lžička medu
  • Šťáva z poloviny citronu


Krokety:

  • 2 oloupaná jablka zbavená jádřinců
  • 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky sody
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • Větší množství oleje na smažení

Postup:

Rozehřejeme si troubu na 180°C. Kachní prsa omyjeme a osolíme. V kastrolu rozpustíme máslo. Kachní prsíčka začneme restovat stranou s kůží a postupně je převracíme, až jsou orestována z obou stran dozlatova. Restujeme při takové teplotě, aby se máslo nepřepalovalo. Takto připravená prsíčka vyjmeme z kastrolu, uložíme do pekáčku bez pokličky a pečeme asi 15 min. Do výpeku s máslem, přidáme sušené třešně nebo višně a marmeládu, chvíli orestujeme a přilijeme pálenku, přidáme med a vše necháme převřít. Dochutíme citronovou šťávou na správnou sladkokyselou chuť. Kachní prsa vyjmeme z trouby a nakrájíme na silnější medailonky. Na talíře si připravíme omáčku, přidáme k ní kousky kachny a podáváme.

Vhodnou přílohou jsou smažené jablkové krokety, které připravíme následovně. Jablka zbavíme slupky a jádřince a nastrouháme. Mouku  nasypeme do mísy, tu smícháme s práškem do pečiva a sodou a dále přidáme zbylé ingredience. Vše vyhněteme v tužší těsto, ze kterého tvoříme pomocí lžiček nočky. Ty vkládáme do pánve s  větším množstvím oleje rozehřátého na 160°C. Smažíme ze všech stran dozlatova, osušíme na savém papíru a podáváme spolu s omáčkou a kachními prsíčky.