Omáčka Aioli

Tato omáčka pochází v překladu znamená „česnek a olej“. Původní receptura počítá se třemi ingrediencemi – česnekem, olivovým olejem a solí. V průběhu let se začala přidávat majonéza, citronová šťáva, bylinky… My ji nyní známe jako česnekovou majonézu.

Představujeme Vám tři různé varianty pro zpestření chutí.

1. varianta

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ⅓ lžičky mořské soli, případně podle chuti
  • 175 ml řepkového oleje
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvého kopru

Postup:

Vejce a žloutek musí být v pokojové teplotě. Dáme je do kuchyňského robotu s hořčicí, citronovou šťávou a mořskou solí a mixujte 20 sekund. Pomocí funkce odkapávání u většiny kuchyňských robotů pomalu – po kapkách – přidáváme vychlazený řepkový olej a olivový olej, zatímco kuchyňský robot běží. Pokračujeme v přidávání olejů pomalu. Po úplném smíchání je konzistence obvykle řidší než konvenční majonéza, ale není tekutá. Nasekáme nebo nakrájíme kopr a případně dosolíme podle chuti. Poté ji necháme 30 minut odležet v lednici.

Lze ji uchovat v lednici v uzavřené nádobě 2-3 dny.

2. varianta

Ingredience:

  • 1 šálek majonézy
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 4 lžičky olivového oleje
  • ¼ lžičky pepře

Postup:

Všechny ingredience dáme do misky a vyšleháme metlou do hladka. Poté ji necháme 30 minut odležet v lednici.

Lze ji uchovat v lednici v uzavřené nádobě 2-3 dny.

3. varianta

Ingredience:

  • Česnek 1:2 (česnek : olej)
  • Olivový olej 2:1 (olej : česnek)
  • Sůl

Postup:

Česnek vložíme do hmoždíře a třeme se solí do jemné konzistence. Pomalu za stálého šlehání metličkou přimícháváme olej.  Tato výroba je pracnější, protože se emulze hůře do sebe stabilizuje, ale určitě to stojí za to.