Holandská omáčka

Holandská omáčka je ta nejkrásnější a nejjemnější teplá omáčka, kterou ve své kuchyni můžete naservírovat na talíř. Nic ji nepřekoná a nic se jí nevyrovná. A protože na ni budete potřebovat jen trochu másla a pár žloutků, dá se zde mluvit o kuchařském zázraku té nejvyšší kategorie.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • ½ čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 1 čajová lžička octa
  • Špetka bílého pepře
  • Sůl

Postup:

Osolené žloutky rozkvedláme spolu s octem, hořčicí a špetkou pepře.

Protože se příprava holandské omáčky provádí v páře, dáme si dva hrnce na sebe. Ve spodním hrnci se mírně vaří voda a do vrchního hrnce vlijeme asi 4 lžíce másla a přidáme žloutky. Za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo, až se nám vytvoří hladká a hustá omáčka.