Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Jednou z těch nejznámější jsou určitě hanácké koláče. Koláče nesměly chybět na žádné oslavě a připravovaly se v nejrůznějších variantách a příchutích, kdy rozhodovala hlavně sezona a co bylo aktuálně k dispozici. Naším dnešním tipem jsou klasické hanácké koláče plněné tvarohem a povidly.
Doba přípravy včetně kynutí cca 2 hodiny.
Těsto:
Náplň:
Posypka:
Postup:
Do větší mísy dáme vlažné mléko a droždí, přidáme 2 lžíce rumu a zamícháme. Takto vytvořený kvásek necháme vzejít. Do vzejitého kvásku přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru smíchanou s olejem a za stálého míchání přisypáváme promíchanou mouku, cukr a špetku soli. Vytvořené těsto hněteme pomocí vařečky, až je hladké a nelepí se ani na vařečku, ani na stěny mísy. Uhnětené těsto necháme pod utěrkou vykynout asi 20 minut na teplém místě (25 °C).
Mezitím smícháme tvaroh s cukrem.
Dále si připravíme posypku tak, že si veškeré ingredience smícháme dohromady, až se nám vytvoří jemné hrudky.
Když máme všechny složky připravené a těsto je vykynuté, zapneme troubu na 180°C a začneme zpracovávat těsto. Polévkovou lžící vyhazujeme těsto na pomoučený vál. Poté ho rozprostřeme na placku a do středu placky vložíme kávovou lžičku tvarohu. Okraje placky sbalíme do šátečku, pečlivě přilepíme k sobě, aby nevytekl tvaroh, a středem promáčkneme dolík. Do dolíku dáme povidla a zasypeme posypkou. Koláčky necháme ještě 10 minut nakynout a vložíme do trouby. Pečeme do zlatova asi 20 minut (dle typu trouby). Upečené koláče necháme vychladnout a servírujeme.
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz