Hanácké koláče s povidly a tvarohem

Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Jednou z těch nejznámější jsou určitě hanácké koláče. Koláče nesměly chybět na žádné oslavě a připravovaly se v nejrůznějších variantách a příchutích, kdy rozhodovala hlavně sezona a co bylo aktuálně k dispozici. Naším dnešním tipem jsou klasické hanácké koláče plněné tvarohem a povidly. 

Doba přípravy včetně kynutí cca 2 hodiny.

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • ½ kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 150 ml tuku ( ½ oleje, ½ Hery)
  • 2 žloutky
  • Sůl
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • Mouka na podmoučení

Náplň:

  • 500 g polotučného měkkého tvarohu
  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 400 g povidel

Posypka:

  • 130 g másla
  • 100 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 100 g cukru

Postup:

Do větší mísy dáme vlažné mléko a droždí, přidáme 2 lžíce rumu a zamícháme. Takto vytvořený kvásek necháme vzejít. Do vzejitého kvásku přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru smíchanou s olejem a za stálého míchání přisypáváme promíchanou mouku, cukr a špetku soli. Vytvořené těsto hněteme pomocí vařečky, až je hladké a nelepí se ani na vařečku, ani na stěny mísy. Uhnětené těsto necháme pod utěrkou vykynout asi 20 minut na teplém místě (25 °C).

Mezitím smícháme tvaroh s cukrem.

Dále si připravíme posypku tak, že si veškeré ingredience smícháme dohromady, až se nám vytvoří jemné hrudky.

Když máme všechny složky připravené a těsto je vykynuté, zapneme troubu na 180°C a začneme zpracovávat těsto. Polévkovou lžící vyhazujeme těsto na pomoučený vál. Poté ho rozprostřeme na placku a do středu placky vložíme kávovou lžičku tvarohu. Okraje placky sbalíme do šátečku, pečlivě přilepíme k sobě, aby nevytekl tvaroh, a středem promáčkneme dolík. Do dolíku dáme povidla a zasypeme posypkou. Koláčky necháme ještě 10 minut nakynout a vložíme do trouby. Pečeme do zlatova asi 20 minut (dle typu trouby). Upečené koláče necháme vychladnout a servírujeme.