Bezové créme brulée s lístky meduňky

Není nic lepšího, než připravit Creme brulee. Je to lahodný dezert skládající se hlavně ze smetany a vanilkového lusku pokrytý lahodně křupavým karamelem. Slast pro vaše chuťové buňky? Ano, stačí pár lžiček tohoto lahodného krému a jste v sedmém nebi. Je to dokonalá tečka za výbornou hostinou.

4 porce

Ingredience:

  • 600 ml smetany
  • 6 žloutků
  • 150 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • Třtinový cukr
  • 50 ml silného bezového sirupu
  • Lístky čerstvé meduňky
  • Květ černého bezu

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem. Dužninu vanilkového lusku, kterou získáme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem setřeme obsah, spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí přimícháme do smetany bezový sirup a vše vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna. Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. Ve vodní lázni pečeme v troubě předehřáté na 120°C 40 min. Výsledkem by měl být třaslavý krém. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním créme brulée posypeme lehce třtinovým cukrem a zkaramelizujeme plynovou pistolí.

Zdobíme lístky meduňky a květem černého bezu.

(Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě.)