Chlebíčky

Obložené chlebíčky často zdobí narozeninové a sváteční stoly. Jsou typickou českou specialitou, která nikde jinde na světě není.

Základem je pomazánka. Nebojme se použít jakoukoliv pomazánku, kterou máme rádi. Bramborovou, česnekovou, paprikovou, tvarohovou… Pokud zrovna pomazánku nemáme, můžeme použít sýr, máslo a nastrouhat do něho trochu křenu, nakrájet nadrobno papriku nebo rajče, dosolit, opepřit a pomazánka je na světě. Na chlebíček ji můžeme natřít nožem nebo použít zdobící sáček. Zdobící sáček použijeme v případě, že bude pomazánka po naskládání vidět.

Na pomazánku klademe vše, co máme rádi.  Držíme se pravidla tří barev. Něco červeného, něco žlutého a něco zeleného. Plátky salámů, šunky a sýrů musí být tenké, aby se nám dobře rolovaly do kornoutků, růžiček a hvězdiček. Každý z nás již zažil, když nám na talířek spadl sýr, paprika nebo vejce. Pevnější suroviny klademe ke kraji a přitlačíme do pomazánky. Tím zabráníme padání pochoutek na talíř.

Chlebíčky necháme odležet na chladném místě přikryté fólií. Pomazánka provlhčí pečivo a to se nebude drobit.