Limetka versus citron

Limeta (též limetka) i citron se řadí do kyseloplodých citrusů. Slovo citrus pochází ze starořeckého kedros nebo latinského cedrus, původně těmito názvy pojmenovaly Řekové rostliny s vonnými listy nebo dřevem. Limetka je plod stromu Citrus limetta, plody citronovníku (Citrus limon) citrony tzv. hesperidia jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší.

Citrony i limetky původně pocházejí z Číny a Indie, kde jsou pěstovány již přes 2500 let. Do Evropy je dovezli v jedenáctém století Arabové do Španělska. Námořníkům, kteří našli toto ovoce v Palestině, je přisuzováno přinesení do zbytku Evropy. První známé kultivace citrónu v Evropě byly prováděny v Janově v polovině 15. století. Z Evropy pak již nebylo těžké vyvážet tyto citrusy do celého světa. Kromě pěstování ve volné přírodě se limetkám i citronům daří ve sklenících, kde se pěstují takřka ve stejné kvalitě.

Limetka se od citronu odlišuje zelenou barvou, ale možné je se setkat i se žluto-zelenou variantou limetky. Dužina limetky se od citronu liší opět jen barvou. Limetka je menší a méně kyselá.

Citrusy patří ke 125 nejzdravějším jídlům světa.

Limetky obsahují stejně jako citrony vitamíny B, C a minerální látky. Unikátní flavonoidní sloučeniny jsou silným antioxidantem, snižují hladinu nestabilních molekul a poškozujících buňky známé jako volné radikály, pomáhají posilovat srdce a působí jako prevence proti arterioskleróze a rakovině. Citrusové plody obsahují kyselinu askorbovou a citronovou, které pomáhají urychlovat hojení ran a kostí. Limetky a citróny obsahují, které mají antioxidační a protirakovinné účinky. Tyto citrusy jsou velice ceněny i pro jejich antibiotický efekt.

Porovnáním kalorických a nutričních hodnot limetky a citronu zjistíme, že se v hodnotách tyto dva plody od sebe až tak moc neliší. Největší rozdíl je v obsahu vitamínu C a cukru, kdy v citronu se nachází zhruba 2x více těchto látek než v limetce.

Kalorické, nutriční hodnoty a živiny ve 100 g limetka citron
Energetická hodnota kcal/kJ 30 kcal/126 kJ 28 kcal/79 kJ
Bílkoviny 0,7 g 1,1 g
Vitamin C 29,1 mg 58 mg
Tuk 0,2 g 0,3 g
Sacharidy 10,54 g 9 g
Cukr 1,69 g 3,2 g
Vápník 33 mg 26 mg
Železo 0,6 mg 0,6 mg
Hořčík 6 mg 8 mg
Fosfor 18 mg 18 mg
Draslík 102 mg 138 mg
Sodík 2 mg 2 mg

Během několika tisíciletí pěstování se citrusy značně rozšířily po celém světě a vznikla řada druhotných genetických center. Z limetek jsou nejznámější odrůdy limeta mexická a limeta perská. K nejznámějším genetickým a pěstitelským centrům patří například Japonsko, z dalších center pak Indonésko – indočínské a středomořské genetické centrum, kde se vyvinula řada kulturních forem ať už pro citrony nebo limetky.

Limetka i citron, ať už podobě vymačkané šťávy nebo nastrouhané kůry, se těší stále větší oblibě na celém světě a staly se součástí mnoha světových kuchyní. Používají se do dezertů, nápojů, ale i do hlavních jídel. Jsou také výborným doplňkem salátových dresinků a masových marinád. Dá se říct, že bez citronu a limetky se neobejde žádná kuchyně.

V Západní Africe byl limetkový džus úspěšně používán proti rozšíření epidemie cholery. Díky této spojitosti byl vědci rychle zahájen experiment přidávání limetkové šťávy do omáček na rýži. Jako kladný následek epidemie stoupla v Africe a Asii obliba této kombinace jídla. 

Limetka se hojně používá v barech při přípravě míchaných nápojů jako mojito nebo cuba libre. Její působení na rozvíjení chutí je známo a hojně využíváno především v asijské kuchyni. Výborná je na marinování masa a např. při přípravě lahodných moučníků nebo sorbetů.

I přes mnohé, ale drobné, odlišnosti jsou limetka i citron zdravé a velmi chutné plody, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Kromě chuťového přínosu v jídlech bychom měli konzumovat tyto citrusy, protože

  • pomáhají ke zlepšení imunitního systému a ochraně organismu před volnými radikály a jejich antioxidanty flavonoidy mají protirakovinné účinky.
  • díky vitaminu C pomáhají vybudovat prvotřídní ochranný štít proti virům.
  • protože stimulují tvorbu žluči a zabraňují tvorbě krevních sraženin.
    vám pomohou se ochránit před trombózou, paradentózou
  • podpoří metabolismus jater.
  • pravidelné pití vody s citronovou či limetkovou šťávou snižuje vysoký krevní tlak.
  • kyselina citronová snižuje vylučování vápníku a částečně pomáhá k eliminaci výskytu ledvinových kamenů.
  • šťáva z těchto citrusů uklidňuje rýmu, kašel, bolest v krku, snižuje horečku a pomáhá při bolestech hlavy.

Věděli jste, že …

v roce 1720 byly zjištěny u citronu blahodárné účinky pro léčbu kurdějí a od roku 1795 britské královské námořnictvo zavedlo povinný denní příděl 30 g šťávy z citronů pro jednoho námořníka.

největší citron se povedlo vypěstovat Aharonu Shemoelovi z Izraele, který vážil 5,26 kg

Australští vědci se domnívají, že citronová šťáva může sloužit i jako levný a účinný antikoncepční prostředek a také může zabránit šíření nemoci AIDS. Testy prý ukázaly, že pár kapek šťávy dokáže zabít spermie i zničit virus HIV. Citronová šťáva jako antikoncepce však není novota, znal ji už Casanova.

Limetka a citron

Limeta (též limetka) i citron se řadí do kyseloplodých citrusů. Slovo citrus pochází ze starořeckého kedros nebo latinského cedrus, původně těmito názvy pojmenovaly Řekové rostliny s vonnými listy nebo dřevem. Limetka je plod stromu Citrus limetta, plody citronovníku (Citrus limon) citrony tzv. hesperidia jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší.

Citrony i limetky původně pocházejí z Číny a Indie, kde jsou pěstovány již přes 2500 let. Do Evropy je dovezli v jedenáctém století Arabové do Španělska. Námořníkům, kteří našli toto ovoce v Palestině, je přisuzováno přinesení do zbytku Evropy. První známé kultivace citrónu v Evropě byly prováděny v Janově v polovině 15. století. Z Evropy pak již nebylo těžké vyvážet tyto citrusy do celého světa. Kromě pěstování ve volné přírodě se limetkám i citronům daří ve sklenících, kde se pěstují takřka ve stejné kvalitě.

Limetka se od citronu odlišuje zelenou barvou, ale možné je se setkat i se žluto-zelenou variantou limetky. Dužina limetky se od citronu liší opět jen barvou. Limetka je menší a méně kyselá.

Citrusy patří ke 125 nejzdravějším jídlům světa.

Limetky obsahují stejně jako citrony vitamíny B, C a minerální látky. Unikátní flavonoidní sloučeniny jsou silným antioxidantem, snižují hladinu nestabilních molekul a poškozujících buňky známé jako volné radikály, pomáhají posilovat srdce a působí jako prevence proti arterioskleróze a rakovině. Citrusové plody obsahují kyselinu askorbovou a citronovou, které pomáhají urychlovat hojení ran a kostí. Limetky a citróny obsahují, které mají antioxidační a protirakovinné účinky. Tyto citrusy jsou velice ceněny i pro jejich antibiotický efekt.

Porovnáním kalorických a nutričních hodnot limetky a citronu zjistíme, že se v hodnotách tyto dva plody od sebe až tak moc neliší. Největší rozdíl je v obsahu vitamínu C a cukru, kdy v citronu se nachází zhruba 2x více těchto látek než v limetce.

Kalorické, nutriční hodnoty a živiny ve 100 g limetka citron
Energetická hodnota kcal/kJ 30 kcal/126 kJ 28 kcal/79 kJ
Bílkoviny 0,7 g 1,1 g
Vitamin C 29,1 mg 58 mg
Tuk 0,2 g 0,3 g
Sacharidy 10,54 g 9 g
Cukr 1,69 g 3,2 g
Vápník 33 mg 26 mg
Železo 0,6 mg 0,6 mg
Hořčík 6 mg 8 mg
Fosfor 18 mg 18 mg
Draslík 102 mg 138 mg
Sodík 2 mg 2 mg

Během několika tisíciletí pěstování se citrusy značně rozšířily po celém světě a vznikla řada druhotných genetických center. Z limetek jsou nejznámější odrůdy limeta mexická a limeta perská. K nejznámějším genetickým a pěstitelským centrům patří například Japonsko, z dalších center pak Indonésko – indočínské a středomořské genetické centrum, kde se vyvinula řada kulturních forem ať už pro citrony nebo limetky.

Limetka i citron, ať už podobě vymačkané šťávy nebo nastrouhané kůry, se těší stále větší oblibě na celém světě a staly se součástí mnoha světových kuchyní. Používají se do dezertů, nápojů, ale i do hlavních jídel. Jsou také výborným doplňkem salátových dresinků a masových marinád. Dá se říct, že bez citronu a limetky se neobejde žádná kuchyně.

V Západní Africe byl limetkový džus úspěšně používán proti rozšíření epidemie cholery. Díky této spojitosti byl vědci rychle zahájen experiment přidávání limetkové šťávy do omáček na rýži. Jako kladný následek epidemie stoupla v Africe a Asii obliba této kombinace jídla. 

Limetka se hojně používá v barech při přípravě míchaných nápojů jako mojito nebo cuba libre. Její působení na rozvíjení chutí je známo a hojně využíváno především v asijské kuchyni. Výborná je na marinování masa a např. při přípravě lahodných moučníků nebo sorbetů.

I přes mnohé, ale drobné, odlišnosti jsou limetka i citron zdravé a velmi chutné plody, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Kromě chuťového přínosu v jídlech bychom měli konzumovat tyto citrusy, protože

  • pomáhají ke zlepšení imunitního systému a ochraně organismu před volnými radikály a jejich antioxidanty flavonoidy mají protirakovinné účinky.
  • díky vitaminu C pomáhají vybudovat prvotřídní ochranný štít proti virům.
  • protože stimulují tvorbu žluči a zabraňují tvorbě krevních sraženin.
    vám pomohou se ochránit před trombózou, paradentózou
  • podpoří metabolismus jater.
  • pravidelné pití vody s citronovou či limetkovou šťávou snižuje vysoký krevní tlak.
  • kyselina citronová snižuje vylučování vápníku a částečně pomáhá k eliminaci výskytu ledvinových kamenů.
  • šťáva z těchto citrusů uklidňuje rýmu, kašel, bolest v krku, snižuje horečku a pomáhá při bolestech hlavy.

Věděli jste, že …

v roce 1720 byly zjištěny u citronu blahodárné účinky pro léčbu kurdějí a od roku 1795 britské královské námořnictvo zavedlo povinný denní příděl 30 g šťávy z citronů pro jednoho námořníka.

největší citron se povedlo vypěstovat Aharonu Shemoelovi z Izraele, který vážil 5,26 kg

Australští vědci se domnívají, že citronová šťáva může sloužit i jako levný a účinný antikoncepční prostředek a také může zabránit šíření nemoci AIDS. Testy prý ukázaly, že pár kapek šťávy dokáže zabít spermie i zničit virus HIV. Citronová šťáva jako antikoncepce však není novota, znal ji už Casanova.