Pečené vepřové maso se zelím je jedním z nejoblíbenějších tradičních českých jídel. Toto jídlo, plné chutí a vůní, dokonale vyhovuje dokonalému rodinnému obědu nebo večeři s přáteli. Připravte si tento tradiční český recept s mírnou úpravou v podobě hroznového zelí a užijte si lahodnou a výjimečnou chuť.
4 porce
Doba přípravy bez naložení cca 2 hodiny
Ingredience:
Postup:
Vepřovou plec dva až tři dny dopředu naložíme. Smícháme sůl, utřený česnek, rajský protlak, hořčici a mletý pepř. Směsí potřeme celý povrch masa. Maso dáme do nádoby, kterou uzavřeme, a vložíme do ledničky.
V den přípravy si maso vyjmeme alespoň dvě hodiny před začátkem pečení. Rozehřejeme troubu na 220°C. Do pekáče nalijeme asi 3 cm vody, přidáme maso, přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby. Vše pečeme za občasného polévání a podlévání asi 1,5 hodiny. Když je maso dostatečně měkké a křehké, pekáč odklopíme a ještě asi 15 minut pečeme bez přikrytí. Po patnácti minutách troubu vypneme a podle potřeby necháme ještě asi 15 minut ve vypnuté troubě buď zakryté (pokud má maso kůrčičku), nebo odkryté.
V průběhu pečení nakrájíme hlávkové zelí (zbavené košťálu) na kostky široké asi 2 cm. V kastrůlku orestujeme na sádle cibulku dozlatova, přidáme k ní nakrájené zelí, osolíme a doplníme kuličkami hroznů. Vše krátce orestujeme, přidáme cukr a osolíme dle své chutě, mírně podlijeme vodou a dusíme, až zelí změkne. Na závěr dochutíme octem. Když máme maso delší dobu v troubě a zelí se už také dusí, vaříme asi dvacet minut omyté, oloupané brambory, které dochutíme solí. Uvařené je vyjmeme z hrnce, omastíme máslem a obalíme v sekané petrželce. Měkké zelí ještě dochutíme octem, popřípadě cukrem a solí.
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz
Alwalkeria Public s.r.o.
Koperníkova 4526/1, 61500 Brno Židenice
IČO: 04737385 / DIČ: CZ04737385
Email: redakce@alwalkeriapublic.cz