Fazolová polévka s uzeným masem

Chtěli byste tip na jednu výbornou fazolovou polévku s uzeným masem? Pak jste tady dneska správně, pojďme na to!

4 porce

Doba přípravy cca 70 minut (bez namáčení)

Ingredience:

  • 120 g červených fazolí
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ menšího celeru
  • 1000 ml vývaru z kostí
  • 100 g anglické slaniny
  • Hrst čerstvé majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Špetka kmínu
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • Pečivo

Postup:

Asi na tři hodiny fazole namočíme do litru vody. Do kastrolu nalijeme vývar a přidáme namočené fazole. Jemně osolíme a pod pokličkou vaříme, až fazole změknou. V této době si očistíme a omyjeme brambory, celer, mrkev, petržel. Vše nakrájíme na větší kostky a slaninu na kostky drobnější. K měkkým fazolím přidáme kostičky zeleniny a slaniny. Okořeníme pepřem dle své chuti, přidáme prolisovaný česnek a kmín. V pánvi si na rozehřátém sádle osmahneme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Když je zelenina měkká, přidáme do polévky jíšku, kterou prošleháme metličkou, aby se netvořily hrudky, a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Hotovou polévku ještě dochutíme pokrájenou majoránkou a eventuálně přisolíme a připepříme. Můžeme podávat s pečivem.